| | | |

Bästsäljande true crime blir thrillerserie på Netflix!

Kristian Corfixens Sjuksköterskan – Fallet som skakade hela Skandinavien blir Netflix-serie, som släpps 27 april 2023.

Netflix presenterar The Nurse, en ny thrillerserie med Josephine Park och Fanny Louise Bernth i huvudrollerna. Serien är baserad på boken Sjuksköterskan – Fallet som skakade hela Skandinavien av den danska journalisten Kristian Corfixen, och kommer ut den 27 april 2023.

Den prisbelönta, sanna historien om den danska sjuksköterskan som dömdes för försök till mord på flera patienter på sjukhuset i danska Nykøbing Falster, har fängslat flera läsare och recensenter. 120 000 läsare har redan tagit del av boken, som först gavs ut på danska av Lindhardt og Ringhof. Saga Egmont, som är en del av Lindhardt og Ringhof, har sedan publicerat Sjuksköterskan – Fallet som skakade hela Skandinavien på nio språk; svenska, holländska, tyska, finska, engelska, polska, spanska, italienska och franska.

Den svenska utgåvan i översättning av Beata Ståhl släpptes 2020, som ljudbok och e-bok. Ljudboken läses in av Magnus Schmitz, och blev snabbt en succé även i Sverige. Idag har boken sålt i nära 20 000 ex digitalt i Sverige.

”En anmärkningsvärd rättshistoria” skrev den danska tidningen Jyllands-Posten i en recension, och tilldelade boken fem stjärnor, medan en annan tidning Berlingske, beskrev den somFängslande och exemplariskt sober”. 

”Jag har tappat räkningen på hur många människor från hela världen – framförallt sjuksköterskor – som kontaktat mig efter att ha läst boken. Mest glad är jag över att de som har blivit direkt drabbade av fallet har hört av sig till mig. Jag har fortfarande inte blivit kontaktad av någon som tycker att jag har behandlat ärendet utan värdighet eller respekt”, säger Kristian Corfixen. 

The Nurse är producerad av SAM Productions och regisserad av Kasper Barfoed. I huvudrollerna ser vi Josephine Park (Baby Fever, Doggystyle), som den danska sjuksköterskan Christina Aistrup Hansen, och Fanny Louise Bernth (Ride Upon the Storm) som kollegan Pernille Kurzmann Larsen. 

”Jag har tillbringat många timmar tillsammans med regissören Kasper Barfod, och han verkar intresserad av samma aspekter av fallet som jag: Varför sa ingen något tidigare? Vilka var utmaningarna för huvudvittnet innan hon valde att gå till polisen?” säger Kristian Corfixen. ”När jag sålde filmrättigheterna var det viktigaste för mig att de som fick rättigheterna var intresserade av mer än bara en sensationell historia. Och min magkänsla hade rätt.”

Det ödesdigra nattskiftet 2015

En tidig morgon i mars 2015 får polisen ett samtal från en sjuksköterska på Nykøbing Falster sjukhus. Hon misstänker sin kollega för att medvetet döda patienter och fruktar att det just har hänt igen. Snart avslöjas ett fall som kommer att lämna djupa spår i den danska rättshistorien. Avslöjandet sätter en boll i rullning och flera andra berättar nu för polisen att de också misstänker sjuksköterskan för att ha förgiftat patienterna. Vissa menar att de har gått runt med misstankarna i flera år. Men varför har ingen reagerat? Och var är bevisen?

I denna prisbelönta dokumentära berättelse rekonstruerar journalisten Kristian Corfixen det nattpass som senare ledde till att en sjuksköterska dömdes till tolv års fängelse. Genom ingående efterforskningar och omfattande material – bland annat medicinska journaler, obduktionsrapporter, sms- och mejlkonversationer, samt polisrapporter – berättar han den sanna historien. För första gången blottas polisutredningen och boken avslöjar flera detaljer om fallet som inte tidigare har offentliggjorts. Alla huvudpersoner i utredningen deltar i boken – inklusive den dömda Christina Aistrup Hansen, samt huvudvittnet som båda för första gången offentliggör sina uttalanden om ärendet.

SjuksköterskanFallet som skakade hela Skandinavien är en berättelse om att våga tro på sig själv och sin känsla för när något inte står rätt till – och att våga säga ifrån” säger Meta Louise Foldager Sørensen, producent på SAM productions i en pressrelease. ”Det är nödvändigt att berätta denna historia, som kan verka som inspiration för visselblåsare. Den fruktansvärda och verkliga berättelse som ligger bakom serien har uppmärksammats genom medier och en bok. Men vårt fokus ligger på hon som berättade och vågade göra det rätta.” 

För mer information, eller om du vill komma i kontakt med författaren, kontakta Malin Olsson på mol@sagaegmont.com.

Kristian Corfixen


Kristian Corfixen (1988) är en dansk journalist och författare. Han har tilldelats flera priser för sin undersökande journalism och sitt författande, och när boken Sjuksköterskan – Fallet som skakade hela Skandinavien publicerades 2019 fick den stor uppmärksamhet.

Liknande inlägg