| |

Allt du behöver veta om den danska deckarkungen och Cecilie Mars-serien

Den danska deckarkungen Michael Katz Krefeld har sålt över 1,2 miljoner exemplar i Danmark, och rättigheterna till hans böcker har sålts till fler än 20 länder. Krefelds deckarserier om Cecilie Mars och Ravn har hyllats av kritiker och upprepade gånger hamnat på bästsäljarlistorna. I veckan tillkännagav filmbolaget Zentropa tillsammans med Krefeld att filmrättigheterna till Cecilie Mars är köpta, och att vi således snart kan avnjuta den gastkramande serien om den danska hjältinnan även på filmduken.

Snabbt tempo, kompromisslös och extremt fängslande

Den första delen i Cecilie Mars-serien, Mörkret kallar, skrevs som en fristående bok men Krefeld blev så förtjust i Cecilie Mars och det universum han skapat så han bestämde sig för att skriva en hel trilogi. Trilogin består av böckerna Mörkret kallar, Nattens odjur och Bödlarnas gryning, som släpps på svenska den 14 november. Seriens protagonist skiljer sig något från vad vi är vana vid – Cecilie Mars har ett tungt kokainmissbruk, hon fattar dåliga beslut, leker med tanken om hämnd och blir kär i fel män. 

”Med Cecilie ville jag presentera läsarna för en annan typ av kvinnlig hjälte. Hon är polis i en extremt maskulin miljö, hon är väldigt hårdför och tänjer ständigt på gränserna”, säger Krefeld själv om sin huvudperson. 

Hårdkokta storstadsthrillers

Böckerna om polisen Cecilie Mars är hårdkokta storstadsthrillers med en grym jargong och skrämmande nära den värsta av verkligheter som råder i samhället. Böckerna läses in av den mycket populära Julia Dufvenius, och är översatta av Anna Gilham.

 ”Min ambition har varit att skapa något mycket mörkare och snabbare än mina tidigare böcker som vågar beröra teman omkring politisk korrekthet” säger Krefeld.  

Få en överblick över Cecilie Mars-serien

Mörkret kallar (Cecilie Mars, 1)

Cecilie Mars är en nyutnämnd poliskommissarie som en natt gör ett ödesdigert beslut som får långtgående konsekvenser. Hennes felsteg filmades, och nu hotar en anonym person att avslöja henne om hon inte lyder hans order. Cecilie dras in i en ondskefull plan men hur långt är hon villig att gå för rättvisa? Och vem utövar utpressningen mot henne? 

Nattens odjur (Cecilie Mars, 2)

En rad bestialiska kvinnomord skakar Danmark och sätter internet och medier i brand. Morden leder tillbaka till ett gammalt våldtäktsfall och pekar mot en grupp män med ett fanatiskt hat mot kvinnor. Under sin utredning kommer polisinspektör Cecilie Mars ett hemligt sällskap på spåren, och hon upptäcker snart att lagen inte räcker till om hon ska hinna stoppa gärningsmännen innan fler offer skördas. 

Bödlarnas gryning (Cecilie Mars, 3)

En mördare sprider skräck i Köpenhamn genom att döda ensamstående kvinnor, som en del av ett sjukt spel. Cecilie Mars har blivit tilldelad tjänsten som chef över avdelningen för mordutredningar, och har fått i uppdrag att stoppa mördaren. Men snart upptäcker Cecilie att det finns fiender även innanför väggarna på poliskontoret.

Sagt om Mörkret kallar

”’Mörkret kallar’ är en briljant och gripande thriller om en poliskvinna som går sin egen väg.”
POLITIKEN, Danmarks största dagstidning

”Krefelds bästa kriminalroman hittills.”
JYLLANDS POSTEN, Danmarks näst största dagstidning

Om Michael Katz Krefeld

Michael Katz Krefeld (f. 1966) är en av Danmarks mest lästa deckarförfattare. Han inledde sin karriär som manusförfattare inom filmbranschen vilket märks i hans hårdkokta thrillers som präglas av en stark framåtrörelse och många överraskande element. Krefeld är mest känd för sin internationella bestseller-serie om polisutredare Ravn, som har fängslat läsare över hela världen. 

Liknande inlägg