| |

Fortsättningen om Malmöpolisen Rakel Vrede

Cecilia Sahlström började skriva ungefär samtidigt som hon började läsa, men det var inte förrän hon gick en distanskurs i journalistik som hon på allvar satte igång med att författa deckare. ”På fyra veckor skrev jag min första roman Vit syren, som numera finns utgiven på sju språk” berättar hon. Sedan sin debut 2017 har hon gett ut elva romaner och är nu aktuell med sin tolfte, Barnsoldaten, som släpps 24 januari.

Ett fängslande människoöde och en rafflande utredning

När vi frågar Sahlström om varifrån idén till Barnsoldaten kom förklarar hon att en vän som har arbetat via FN, har berättat för henne om barn som varit soldater i bland annat Nigeria. Samtidigt fick hon höra att det förekommer människohandel med flickor från samma länder, och kände direkt att hon ville skriva en historia som berör båda ämnena. ”Som vanligt ville jag lägga fokus på samhällsfenomen som skakar om och är depraverande” förklarar hon vidare.

Barnsoldaten skiljer sig dock något från hennes tidigare deckare, eftersom den fokuserar mer på offren än på gärningsmannen. Den utsattas bakgrund och situation är en fängslande historia i sig, som läsaren får ta del av parallellt med den rafflande utredningen. Den här gången har Sahlström också låtit huvudkaraktärernas tankar får ta större plats än tidigare.

Precis som i Irrvägar, som är första boken i serien, får vi i del två följa protagonisten Rakel Vrede. Hon är en polis med envetna metoder, men samtidigt ett stort hjärta, vilket gör henne till en rolig och spännande karaktär att följa. Sahlström förklarar att Rakel har en tendens att väcka starka känslor hos läsarna – antingen älskar eller hatar man henne. ”En bokbloggare har till och med döpt sin hundvalp till Rakel, just för att bloggaren blev så förtjust i henne” berättar hon.

Avslutningsvis delar hon med sig om att författare som inspirerat henne genom åren är bland annat den svenska spänningsförfattaren Håkan Nesser, den klassiska deckarduon Sjöwall-Wahlöo, samt Mattias Edvardsson på senare tid. Även författare som Margret Atwood och Elizabeth George har inspirerat Sahlström i hennes skrivande.

Utgivningsdatum: 24 januari 2024
Inläsare: Lo Kauppi
ISBN ljudbok: 9788728589250
ISBN e-bok: 9788728589243
ISBN print: 9788727137568

Liknande inlägg