| |

Psykologisk spänning i Susanne Schempers sensommardeckare

Susanne Schemper är född och uppvuxen i Halmstad, en stad som hon ofta skildrar i sina böcker. Detta är sant även för Saltmålla-serien, där första boken Sandänglar gavs ut i maj 2022 och som nu är aktuell med den fristående uppföljaren Sandflykt. Första delen i serien har hyllats av recensenter för sina höga spänningsnivåer och psykologiska intriger. Nu kan läsarna återigen besöka Saltmålla restort där de får möta en till synes perfekt familj, men som gömmer mörka hemligheter.

”Spänningen ligger som i tidigare böcker i karaktärernas agerande; det oberäkneliga och det gränslösa blir otäckt.”

Den 5 september släpps äntligen den efterlängtade uppföljaren Sandflykt, och här delar Susanne Schemper med sig av sina tankar om boken och skrivprocessen.

Kan du berätta om Saltmålla-seriens uppkomst, hur och varifrån kom idén och inspirationen till böckerna?

Idén till första boken – Sandänglar – fick jag när jag var på semester på Mallorca 2018. En ensam människa i ett hotellfönster triggade en idé … Kanske skulle jag skriva en spänningsroman i hotellmiljö? 

Jag ville skapa en fiktiv miljö på en verklig plats. En plats väldigt nära där jag är uppväxt dök direkt upp. Strax norr om Halmstad ligger Haverdals naturreservat och där bestämde jag mig för att skapa Saltmålla Resort. Det har varit otroligt roligt att bygga upp miljöerna och kombinera en verklig plats med min fantasivärld.

Lustigt nog kom en av huvudkaraktärerna i Sandflykt också till mig under en hotellvistelse. Familjen och jag satt i hotellrestaurangen och en man fångade min uppmärksamhet. Han gick runt mellan borden. Pratade översvallande trevligt med personalen. Verkade gilla uppmärksamheten, verkade anstränga sig för att alla skulle lägga märke till hur charmig och viktig han var. Men något stämde inte. Han utstrålade en slags osund självsäkerhet. Och vid bordet satt hans fru. Ensam och tyst. Återigen – min fantasi tog fart och Stefan i Sandflykt skapades under den helgen.

Något som kommer att överraska dina trogna läsare i Sandflykt?

Förhoppningsvis inte! Jag vill gärna att man ska känna igen sig i mitt sätt att berätta en historia. Jag gillar att bygga upp spänningen, att med små medel krydda med obehag. Jag tycker om att förlägga spänningen till härliga miljöer och jag använder återigen karaktärer som många kan känna igen sig i. Spänningen ligger som i tidigare böcker i karaktärernas agerande; det oberäkneliga och det gränslösa blir otäckt. Och jag hoppas som alltid att karaktärerna berör, trots att de kanske inte beter sig helt okej.

Finns det något som särskiljer böckerna om Saltmålla från andra böcker i samma genre? 

Det som är den gemensamma nämnaren är att böckerna utspelar sig på samma plats, men med nya karaktärer (gäster). Många andra serier i spänningsgenren har återkommande karaktärer men nya platser och miljöer. Jag ser Saltmålla och omgivningar/miljöer nästan som en egen stark karaktär.

Hur skulle du beskriva skrivandet av Sandflykt? Var det några överraskningar på vägen?

Mina karaktärer överraskar mig ständigt! Allt från något de säger eller gör som jag inte var beredd på, eller någon personlighet som tar mycket mer plats än jag tänkt från början. I Sandflykt var jag inte beredd på en viss karaktärs agerande mot slutet. Det gjorde det väldigt spännande att skriva. Jag visste att boken skulle handla om en hämndaktion mot en person, men jag visste inte vem som skulle stå för den. Inte förrän i slutet. Jag hoppas att läsaren blir lika överraskad som jag blev!

Berätta gärna lite om hotellet Saltmålla och dess ägare för de som ännu inte läst första boken, Sandänglar.

Saltmålla Resort är navet. De karaktärer som driver hotellet, Hannes och Pia-Maria, återkommer i Sandflykt. Har man inte läst Sandänglar så får man ändå snabbt klart för sig att det är andra sommaren på hotellet och ägarparet har insett hur tufft det är att driva en verksamhet som är väderberoende och som ligger vid havet. Hannes och Pia-Maria är en del av berättelsen, på samma sätt som i Sandänglar, och via deras ögon får läsaren ännu ett perspektiv på det drama som utspelar sig.

Själva hotellet ligger inbäddat mitt i den unika strandskogen. Det är personligt, modernt, och unikt. Man hör havets brus på avstånd, har naturreservatet som granne och kan följa den breda sandstigen hela vägen ner till sanddynerna och den långa sandstranden. Det är en magisk plats, och även om inte hotellet finns på riktigt, så är miljöerna verkliga.

Kan du med tre ord beskriva Sandflykt ?

Tät spänning, relationer, desperation och brutal hämnd är de första orden som dyker upp. Och de är fler än tre.

Mer om Saltmållaserien

Susanne Schempers böcker om Saltmålla Resort i Halmstad är deckare med hög spänningsnivå, oväntade vändningar och psykologiska intriger.

Sandänglar

Författaren Paulina Pihl ser fram emot både skrivtid och lugn nära hav och natur på nyöppnade Saltmålla Resort. På hotellet befinner sig även Ingela Salo, vars längtan efter gemenskap överskuggas av hennes rädsla för att inte passa in. När hon får uppleva hur det är att höra till, och sedan lika snabbt hamnar utanför igen, blir besvikelsen svår att hantera. Samtidigt kan Ingela inte tolka de känslor hon snabbt får för Paulina. Kan det vara äkta kärlek – eller är hon rent av besatt av henne?

Inläsare: Gunilla Leining
Utgivningsdatum: 11 maj 2022
ISBN e-bok: 9788726965780
ISBN ljudbok: 9788726965834
ISBN print: 9789188981189

Sandflykt

Stefan och Carina Skoglund checkar in på Saltmålla Resort tillsammans med den vuxna sonen Adam och hans sällskap Angelica. Den välbeställda familjen ser ut att ha allt, men bakom den vackra fasaden döljer sig mörka hemligheter som är på väg upp mot ytan. Angelica blir en bundsförvant när Carina anförtror sig till henne. Men är hennes avsikter enbart goda? Plötsligt finner Carina sig vara delaktig i att planera både utpressning och hämnd.

Inläsare: Gunilla Leining
Utgivningsdatum: 5 september 2023
ISBN e-bok: 9788726965797
ISBN ljudbok: 9788726965827
ISBN print: 9788727066332

Liknande inlägg