| | |

Actionfylld thriller-serie av före detta polisen Andreas Ek

Med sina sexton år som polis skriver Andreas Ek thrillers som ligger nära den ibland skrämmande verklighet som han mött genom yrket. Idag är han en mycket aktiv författare på heltid, och den 29 augusti kommer äntligen uppföljaren i den actionspäckade Joel Adler-serien. Tidigare spänningsromaner av Andreas Ek har hyllats av både läsare och recensenter. Bland annat blev romanen Törst, den andra delen i den dystopiska serien Raseri, nominerad till Selmapriset 2019.

”När jag väl beskriver poliser och deras arbete i mina böcker försöker jag hela tiden att ligga så nära verkligheten som möjligt […]”

Kan du berätta om Joel Adler-deckarnas uppkomst, hur och varifrån kom idén till böckerna?

Idén kom egentligen för länge sedan, när jag skrev min första bok Raseri och försökte få den utgiven. En redaktör på ett av de större förlagen hörde av sig till mig och ville ge ut den. Dock så var just Raseri – en dystopi om ett dödligt virus som förändrade folk till blodtörstiga varelser – tydligen svår att sälja in så det blev inget med det. Däremot så gillade han verkligen mitt sätt att skriva och sa att han skulle vilja läsa något av mig som handlade om en person som var lite av en övermänniska – god eller ond – det spelade ingen roll, men han eller hon skulle bara vara riktigt, riktigt bra på typ allt. Där någonstans planterades idén om supersoldaten Joel Adler, men det tog flera år innan jag började att skriva om honom.

Var hämtar du din inspiration ifrån?

Jag arbetade som polis i 16 år innan jag bestämde mig för att sluta och satsa på min författarkarriär. Parallellt med att jag skriver jobbar jag numera som brandman. Mycket av min inspiration får jag från tiden inom polisen – det kan vara enstaka händelser som jag själv varit med om på ett eller annat sätt. När jag väl beskriver poliser och deras arbete i mina böcker försöker jag hela tiden att ligga så nära verkligheten som möjligt, och det vet jag uppskattas av mina läsare och lyssnare.

Något som kommer att överraska dina trogna läsare i den nya boken?

Kanske inte överraska, men jag går in lite mer på djupet när det kommer till Joel. Vi får reda på lite mer om hans bakgrund och vad som egentligen hände i Somalia när hans grupp blev utsatta för ett bakhåll.

Finns det något som särskiljer böckerna om Joel Adler från andra böcker i samma genre?

Svårt att säga, men med Joel försöker jag göra honom mänsklig, trots att han nästan alltid löser en situation och är allmänt duktig på det han gör. Han gör, precis som alla, misstag. Enda skillnaden är väl att hur illa det än är behåller han i princip alltid lugnet.

Hur skulle du beskriva skrivandet av den här nya boken? Var det några överraskningar på vägen?

Massor. Jag skriver aldrig synopsis utan har en extremt grovhuggen plan med en början och ett slut, och det mesta där emellan vet inte ens jag, utan det kommer när jag skriver. Men vilka överraskningar det är kan ju inte avslöja.

Vad är det bästa med att skriva deckare/thrillers?

Just själva överraskningsmomentet. Jag älskar att inte ens jag vet vad som ska hända ibland. Jag har alltid en plan, en början och ett slut så att säga, men vad som sker där emellan är oklart när jag sätter igång. Någon gång har jag bara helt plötsligt tagit död på en person, utan att haft den tanken när jag började skriva just det kapitlet.

Vem är Joel Adler?

Joel är en extremt vältränad, både fysiskt och mentalt, före detta elitsoldat. Han har ett enormt hjärta och vill bara människors bästa. Han avskyr orättvisor och ser ner på folk som gör andra illa. Och nåde dig om du gör honom eller någon i hans närhet illa. Då är det bäst att du flyr.

Joel är snygg och smart. Han är mannen alla män vill vara och mannen alla kvinnor vill ha. Han har allt helt enkelt.

Mer om Joel Adler-serien

Böckerna om Joel Alder är hårdkokta och actionfyllda thrillers. Med en filmisk berättarstil tar Andreas Ek med läsaren på en resa med högt tempo och många oväntade vändningar.

Den sista marionetten

Joel Adler, före detta operatör vid Sveriges hemligaste specialförband, lever ett ensamt och kringflackande liv. Efter ett slumpmässigt möte på ett hotellrum vaknar Joel med den vackra Tess mördad bredvid sig. Telefonen ringer och polisen bankar på dörren. Rösten i andra änden ger honom ett ultimatum – antingen straffas för mordet eller följa instruktionerna och bli en marionett. Joel fattar ett snabbt beslut. Ett beslut han för evigt kommer att ångra.

Inläsare: Björn Bengtsson
Utgivningsdatum: 13 september 2022
ISBN e-bok: 9788726988451
ISBN ljudbok: 9788726988505

Den åtråvärde livvakten

Joel Adler hinner knappt sätta en fot utanför häktet innan han återigen dras in i ännu ett livsfarligt uppdrag. Den förmögna affärsmannen Louis ber Joel att agera livvakt för dottern Izabela, eftersom han fruktar att hon är måltavla för den mexikanska kartellen. Trots Joels skicklighet kidnappas Izabela, och han möter en verklighet som är mer skrämmande än något han någonsin upplevt tidigare.

Inläsare: Björn Bengtsson
Utgivningsdatum: 29 augusti 2023
ISBN e-bok: 9788726988468
ISBN ljudbok: 9788726988499

Liknande inlägg