| | |

K för Klara hjälper ungdomar – och deras föräldrar – att hantera livet som tonåring

Spana in succéserien av Line Kyed Knudsen. ”K för Klara” böckerna handlar om vardagslivet för tonåringar – vänskap, skola, första kärleken och mycket mer. Varje bok behandlar ett specifikt tema och de olika utmaningar som Klara och hennes vänner ställs inför och kan läsas oberoende av varandra. Det finns för närvarande över 20 böcker i serien, och fler är på gång – så det finns mycket att välja mellan!

Tjejer vill läsa K för Klara – och det borde även deras föräldrar

”K för Klara” serien handlar om livets alla dagliga utmaningar och kan hjälpa till med att sätta ord på en del av de tankar och känslor som kan vara så överväldigande och svåra för 8–11 åringar. I böckerna behandlas dessa ämnen med stor öppenhet och det finns ingen moraliserande vuxen karaktär med en ”jag vet allt” attityd.

Författaren bakom den populära serien, Line Kyed Knudsen, har inspirerats av både sin egen barndom och sin dotters erfarenheter som tonåring. För Line är det viktigt att hennes läsare ska kunna se sig själva i böckerna. Line mottog 2021 Carlsenpriset för hennes bidrag inom barn- och ungdomslitteraturen.

Spana in de första böckerna i serien ”K för Klara” här nedan.

Klara och Rose är bästa vänner. De har vänhalsband och båda två ska vara prinsessor på fritidshemmets utklädningsfest. Men så börjar Julie i deras klass och plötsligt förändras allting för Klara.

Klara är kär i Benjamin. Hon har köpt en födelsedagspresent åt honom. Samma dag får hon ett sms från honom. Klara blir mycket glad, men glädjen tar slut när Rose får ett likadant sms. Och när Julie också får ett blir allt förstört.

Klara och hennes vänner leker kyssleken i kuddrummet tillsammans med pojkarna. Klara vill mycket gärna kyssas med Lukas, men inte med tungan, som Julie gör. Men plötsligt dyker Stor-Anders i fyran upp och vill vara med och då tycker inte Klara att det är roligt längre.

Rose och Julie ska sova över hos Malou. Klara har varit sjuk så hon får inte vara med. Inte får hon vara ute och åka kälke med de andra heller. Och när hon äntligen blir frisk är snön försvunnen. Men får hon sova hos Malou nu då?

Malou får inte komma in pojkarnas grotta. De säger att hon luktar. Klara tycker att de bär sig tarvligt åt. Hon tycker synd om Malou. Men när Malou ger sig på Lukas och slår honom blir alla mycket arga på henne. Nu vet Klara plötsligt inte vad hon ska tycka. Är det fortfarande synd om Malou?

Pojkarna leker krig och Klara vill gärna vara med. Men hon har lovat Julie att de ska leka frisersalong. Klara tycker att det är tråkigt och hon kan inte sitta stilla. Till slut kilar hon därifrån och går till snickeriet för att göra ett vapen åt sig. Och då blir Julie mycket sur på henne.

Klara har snart födelsedag. Hon önskar sig en kanin. En likadan som Julie har. Men Klaras pappa förlorar sitt arbete. Och hennes föräldrar grälar om pengar hela tiden. Klara känner att hon bör önska sig någonting nyttigare än ett djur att gosa med …

Liknande inlägg