| | |

Smygstarta julen med Sofia Yméns ”En önskan om julefrid”

Den 8 november släpps Sofia Yméns hjärtevärmande julroman En önskan om julefrid. Här delar hon med sig om sina tankar kring boken och skrivprocessen. I den kommande romanen får läsaren möta tre huvudkaraktärer vars livsöden vävs samman inför en jul där inte allt går som planerat. Max, den nyblivna änklingen som fått ett juligt uppdrag av sin bortgånga fru; Rosa, hans nyanställda personliga assistent samt hennes perfektionistiska och stressade syster Fredrika.

”Jag fick idén att skriva om ett gäng brokiga karaktärer vars jul just i år inte kommer att se ut precis som vanligt.”

Sofia Ymén är uppvuxen på småländska landsbygden, men numera bosatt i Stråvalla på Västkusten. Hon hämtar inspiration från Nora Roberts och Rosamunde Pilcher, och ger ut feelgood om om vänskap, familj och kärlek.

Kan du berätta om uppkomsten till En önskan om julefrid, hur och varifrån kom idén till boken?

Julen är en traditionell familjehögtid, men jag fick idén att skriva om ett gäng brokiga karaktärer vars jul just i år inte kommer att se ut precis som vanligt. Karaktärerna kom till mig först. Max som är nybliven änkeman och vars fru lämnat honom en adventskalender för att hjälpa honom genom den tuffa månaden fram till jul. Rosa som kämpar med ett uppblossande tvångsbeteende efter att hennes mamma gått bort och hennes syster Fredrika som gör sitt bästa för att hålla alla bollar i luften och planera den perfekta julen, men som börjar tappa bollarna en efter en. Och så Patrik som drömmer om en egen familj men som satsat så hårt på karriären att han tror att chansen gått honom förbi. De här karaktärernas livsöden kommer att vävas samman lagom inför en jul som inte kommer att bli densamma som tidigare jular.

Var hämtar du din inspiration ifrån?

Jag hämtar inspiration från människor, personer jag möter eller kanske läser om och livsöden jag blir nyfiken på att utforska.

Varifrån kommer ditt intresse för att skriva?

Jag har alltid tyckt om att både läsa och skriva, mitt drömyrke när jag var liten var nyhetsreporter och författare. Min mamma var lärare i svenska och historia och läste mycket för mig och min syster när vi var små, så intresset för att skriva och berätta har följt mig från barnsben.

Hur kommer det sig att du skriver just feelgood?

Dels för att jag tycker att det är spännande att skriva om människor, deras livsöden och relationer. Dels för att jag tycker om berättelser som bjuder på en stunds eskapism, att man får chans att lära känna karaktärer som blir som goda vänner och besöka platser man gärna drömmer sig bort till. Och förstås, vetskapen om att det oavsett hur tuffa utmaningar de här karaktärerna ställs inför kommer berättelsen att sluta hoppfullt.

Vad särskiljer En önskan om julefrid från dina tidigare böcker, och finns där några gemensamma nämnare?

Det som är speciellt för ”En önskan om julefrid” är att jag väver samman berättelsen ur flera olika perspektiv. Läsaren får följa fyra olika karaktärer, och kanske är de här karaktärerna sammantaget lite mer kantstötta än vad de tidigare varit i mina berättelser, men jag hoppas att det ska göra dem än mer trovärdiga och engagerande. Om man läst något av mig sedan tidigare kommer man att känna igen sig i relationer, miljöer och den där hoppfulla känslan som förhoppningsvis infinner sig på slutet när man lägger ifrån sig boken.

Hur skulle du beskriva skrivandet av den här boken? Var det några överraskningar på vägen?

Skrivandet av den här boken var glädjefyllt! Man brukar ibland som författare säga att berättelsen ”skrev sig själv”. Det är långtifrån alla berättelser som gör det, men det gjorde den här. En överraskning var att det inte ”räckte” med ett perspektiv som jag ofta skriver ur och som jag började med även här, utan att alla fyra karaktärerna ville ha sitt eget. Det var en ny utmaning för mig, men också väldigt roligt att få sätta sig in i flera levnadsöden och väva samman dem.

Vad hoppas du att läsarna tar med sig från boken?

Jag hoppas att mina karaktärer ska få kännas som goda vänner för en stund och att läsaren bär med sig att även om det inte blir som man först hade tänkt sig, och allt inte är perfekt, så kan det bli bra ändå.

Inläsare: Callin Öhrvall Delmar
Utgivningsdatum: 8 november 2023
ISBN e-bok: 9788727031385
ISBN ljudbok: 9788727031378
ISBN print: 9788727121819

Liknande inlägg