Intervju med Emma Olofsson
Emma Olofsson är en svensk författare, född i Malmö men numera bosatt i Blekinge. Hon har en bakgrund som lärare, men satsar nu helt på skrivandet. Emma debuterade år 2020, och hennes kriminalromaner har på kort tid blivit mycket populära hos läsarna. Med Saga Egmont ger hon ut serien om kriminalinspektör Sonja Ljung som utspelas i Karlskrona, och under sommaren 2023 släpps även spänningsromanen I ljuset från gryningen, som är den första delen i en ny serie.
”Jag hade länge velat skapa en stark kvinnlig karaktär, en småbarnsmamma som var skicklig på sitt jobb och hämtade barnen på förskolan på eftermiddagarna.”
Emma Olofsson är känd för att skriva samhällskritiska deckare om aktuella och berörande ämnen, vilket är ett centralt tema även i serien om kriminalinspektör Sonja Ljung. Här svarar Emma på frågor om sitt skrivande och om den fristående uppföljaren i Sonja Ljung-deckarna, I döden är vi lika.
Kan du berätta kort om hur idén till Sonja Ljung-deckarna föddes?
Jag hade länge velat skapa en stark kvinnlig karaktär, en småbarnsmamma som var skicklig på sitt jobb och hämtade barnen på förskolan på eftermiddagarna. När historien sedan växte fram kändes det ganska självklart att det skulle vara Sonja Ljung som skulle få huvudrollen.
Var och hur hämtar du inspiration när du skriver?
Överallt. I verkliga livet, aktuella händelser i världen, film, böcker, ett samtal på Ica. Inspiration finns överallt.
Vad särskiljer I döden är vi lika, och serien om Sonja, från dina tidigare böcker, och finns där några gemensamma nämnare som ofta återkommer när du skriver?
Att skriva deckare tycker jag är ett perfekt sätt att belysa olika samhällsproblem. Jag skulle nog säga att det är en röd tråd i alla mina böcker. Att gestalta utsatthet och vad som händer när man inte har något skyddsnät, ingen som plockar upp en.
Vad hoppas du att läsarna tar med sig från I döden är vi lika?
Jag vill att läsarna ska bli berörda, att de ska känna något efter att boken är slut.
Något som kommer att överraska dina trogna läsare?
Kanske inte överraska, men man kommer att få lära känna både Sonja och hennes kollegor lite mer på djupet.
Hur kommer det sig att du skriver just deckare?
Deckare är det jag helst själv läser, men också för att som jag var inne på tidigare, det är ett bra sätt att lyfta fram aktuella samhällsfrågor. Jag är själv lärare och har hämtat mycket från skolans värld i alla mina böcker.
Finns det något som särskiljer serien om Sonja Ljung och I döden är vi lika från andra böcker i samma genre?
Jag vet inte om det särskiljer, men för mig var det viktigt att Sonja skulle vara en närvarande mamma OCH skicklig på sitt jobb. Det ena skulle inte utesluta det andra. Hon är dessutom gravid med sitt tredje barn när utredningen i I döden är vi lika drar igång.
Hur skulle du beskriva skrivandet av I döden är vi lika? Var det några överraskningar på vägen?
Det var på något sätt enklare än första boken, det fanns en tydlig tidsplan och jag hade historien ganska klar redan från början. Min redaktör Sofia och jag la mycket fokus på utredningen under redigeringen. När det är andra boken känner du som författare dina karaktärer och det var väldigt kul att fördjupa sig i dem.
För de som inte läst Sorgfågel sjunger ännu, vill du berätta om Sonja? Vem och hur hon är?
Sonja Ljung är polisen och småbarnsmamman som lever ett ganska lugnt liv, men som bär på tunga minnen från en mycket traumatisk barndom. Något som fortfarande påverkar henne.
Slutligen, vad är det bästa med att skriva böcker?
Att få skapa historier och karaktärer, att utforska nya ämnen och platser.
Mer om I döden är vi lika
Sonja Ljung befinner sig på en 24-timmars kryssning mellan Karlskrona och Gdynia tillsammans med Morten, Navid och resten av teamet från grova brott i Karlskrona. De har precis avrundat en trevlig middag när den goda stämningen avbryts abrupt av att Navid och Sonja upptäcker en brutal brottsscen i en av hytterna. En kvinna och ett barn har blivit mördade, och det dröjer inte länge förrän de förstår att det finns en mördare bland passagerarna.
Utredningen sätts i gång direkt. Fartyget vänder tillbaka mot Karlskrona där en intensiv och svår jakt på gärningsmannen tar fart. Sonja är till en början övertygad om vem som ligger bakom det fruktansvärda mordet, men förstår snart att det rör sig om något helt annat, något mycket större. När fler personer faller offer för mördaren upptäcker Sonja att det finns kopplingar långt bak i tiden, och sakta men säkert leds Sonja in i en värld med mörka krafter …
I döden är vi lika är en deckare i högt tempo med oväntade vändningar. Boken är en fristående fortsättning i Emma Olofssons succéserie om polisen Sonja Ljung.