| |

Läskig läsning – Inget för den känsliga!

Nu närmar sig årets läskigaste högtid med stormsteg och vi på Saga har en mängd titlar för den modiga – här kommer ett urval!

Micke är deppig. Han har precis gjort slut med sin flickvän efter sju år tillsammans. För att muntra upp honom ordnar hans kompisar en vildmarksweekend i den lilla byn Mossfors, djupt inne i Norrlands inland. Snart inser de att allt inte är som det ska i de norrländska skogarna. De ser saker de inte kan förklara. Husdjur försvinner för att senare hittas döda. 
När mörkret faller måste de samarbeta för att överleva mot en fasa som ingen av dem kunnat föreställa sig. Någonting där ute i mörkret är ute efter dem … 

En ung kvinna hittas död på en gata. Hon är söndersliten och de fruktansvärda skadorna som ser ut att orsakade av ett rovdjur visar sig snart vara vållade av en människa. Det brutala mordet lamslår staden och polisen står handfallna inför den ondska som väckts till liv. Samtidigt föds en liten pojke, med underligt gula ögon och en blick full av hat, utvald av en makt att bärga ondskans skörd … 

I slutet av 1800-talet anställs en ung kvinna som guvernant hos en förmögen änkling. Till en början är arbetet trivsamt, guvernanten avgudar lilla Flora och hon kommer dessutom väl överens med slottets hushållerska Mrs. Grose. Men lugnet och trivseln ska komma att omkullkastas när barnen plötsligt börjar visa upp tvivelaktiga beteendemönster, samtidigt som guvernanten tycker sig se hotfulla vålnader flanera runt på slottet.

Klassiska skräckberättelser

Vampyrermyter, spökhistorier och övernaturliga händelser – grotta ner er i säsongens klassiker från bästsäljande författare!

I den här klassiska romanen, där en av dramats huvudpersoner skickas på ofrivillig affärsvisit till ett osedvanligt vampyrtätt slott, fick figuren sitt verkliga genombrott och senare genom de många filmer som gjordes, inspirerade av romanen. Den mest flitige tolkaren av greven torde vara Christopher Lee, men boken har även gjorts till serie på Netflix (2020). Här föreligger nu den fullständiga texten i all sin sexualförnekande artonhundratals omständlighet fullspäckad av kvinnlig offervilja och stoisk manlig kamratanda i stearinljusens flämtande sken.

”Hemlighetsfulla och fantastiska historier” är samlingen för den som vill bekanta sig med Edgar Allan Poe och hans numera klassiska litterära verk. Efter inledningen med den omåttligt populära dikten ”Korpen” följer ett stort antal noveller som alla visar varför Poe anses vara en av världens mest tongivande författare genom tiderna. Klassiker som den brutala deckaren ”Morden på Rue Morgue” samsas med psykologiska thrillers som ”Den svarta katten”, där huvudpersonen drivs till våldsamt vansinne av sitt eget husdjur. Samlingen är ett gediget stycke litteraturhistoria och ett måste för varje bokälskares kollektion.

Det är Halloween och festligheterna är i full gång. Deckarförfattaren Ariadne Oliver är där, och det är även en ung kvinna som närmar sig författaren med en bisarr historia. När kvinnan var ett barn bevittnade hon ett mord – men hon var inte medveten om att det var ett mord hon just då bevittnade. Det är först på senare tid hon har börjat inse att det just var ett mord. När också kvinnan hittas död några dagar senare bestämmer sig Oliver för att ta kontakt med en världsberömd detektiv: Hercule Poirot. Detta blir upptakten på ett kuslig och ruskigt intelligent gåta, skriven med Christies oefterhärmliga känsla för blodiga intriger i överklassen …

Engelsmannen Henry Masham är på semester i Italien. Avsikten är att det ska vara avkopplande, men han blir snart utsatt för ett mordförsök. Upplevelsen traumatiserar honom svårt, men han träffar tur nog den trevliga men ytterst excentriske Lord Ruthven. De bestämmer sig för att slå följe och resa vidare tillsammans genom Italien. Sakta men säkert börjar Henry misstänka att det är något som Ruthven inte vill berätta, att hans melankoliska ögon gömmer en hemsk hemlighet. Vampyren är den första svenska vampyrromanen, och den är både lättläst och rolig.

I H. P. Lovecrafts noveller, som är bland de första att lansera den idag populära termen ”kosmisk skräck”, väntar hela tiden kaoset runt hörnet eller under våra fötter. Mänskligheten riskerar konstant att slukas upp av vrålande, tidlösa dimensioner. Ta en tur genom en av den amerikanska litteraturens viktigaste röster, men förvänta dig inte att komma ut med förståndet i behåll …  

“Den gamla möbeln stod där också som hade den icke rubbats på ett halvt sekel. I översta nyckelhålet satt pjäsens enda nyckel, en tämligen stor och vacker tingest. På marmorplattan hade madame funnit prydligt anbringa två gräsliga porslinsvaser och en pendyl som icke gick.” 

När han av misstag får den gamla sekretären levererad till sitt hem börjar konstiga saker att hända. Han vaknar mitt i natten med hårt bultande hjärta, i korridorerna hör han fotsteg, nycklar som vrids om och dörrar som öppnas, trots att han är ensam i huset …

Bus elller godis? Halloween för de små!

Kuslig Halloween-läsning för barn mellan 5-9 år! Spökliga berättelser och skrämmande serier av framgångsrika barnboksförfattare.

Tobias gillar att läsa böcker om spänning och äventyr, men vad händer när fantasi plötsligt blir på riktigt? Tobias familj har precis flyttat till ett hus ute på landet, vilket han inte är så glad för. Han känner ju inte en endaste person på det nya stället. Pojken som bodde i hans rum före honom ber Tobias lägga blommor på sin döda katts grav, så att den inte ska känna sig bortglömd. Men varför ska Tobias göra det? Det var ju inte hans katt? Men en natt hörs ett krafsande utanför hans fönster, och ett ivrigt jamande håller honom vaken. Den döda katten är tillbaka!

Vips har precis flyttat till Skogsby och ska börja skolan. Men det går lite trögt. De andra barnen tycker att hon ser konstig ut och hon får inga kompisar, det har Magnus och Oliver bestämt. Vips har det inte så lätt. Hon är nämligen vampyr och kommer från Transsylvanien. Vilken tur att Leyla och Albert finns! De är också lite utanför eftersom de är annorlunda. Tillsammans beslutar de tre sig för att bilda en klubb. Dracula-klubben!

Klockan är tolv när det bultar på dörren hos kommissarie Tax, som ligger i sin säng och läser spökhistorier. Utanför dörren står vildkatten Ville. Han har sett ett spöke i ödehuset han har flyttat in i och vill ha hjälp. Kommissarie Tax vill egentligen inte ge sig ut på spökjakt, men en kommissarie får ju inte vara feg!

Liknande inlägg