| |

Krigsromaner av en av Danmarks mest lästa författare genom tiderna

Sven Hassels böcker om tvångssoldaterna i 27:e straffregementet har engagerat läsare och historieintresserade världen över. Få författare har som Hassel så närgånget och med en så bister realism fångat andra världskrigets brutala verklighet och soldaternas illusionslösa, grovkorniga humor. Nu lanserar Saga Egmont serien på nytt, med uppdaterade omslag och metatexter.

Rå verklighetsförankring och humor


Sven Hassel är en pseudonym för den danska författaren Børge Willy Redsted Pedersen, som under andra världskriget verkade för den tyska sidan. Serien om det 27:e straffregementet har väckt mycket uppmärksamhet och debatterats av både journalister och historiker.

I serien om Sven Hassel och de andra soldaterna i det 27:e straffregementet får läsarna följa en grupp män som tvingas kämpa under andra världskriget, inte för sitt land, utan för sina liv. Det är en stark berättelse om en sammansvetsad skara som får utstå och bevittna ett förödande krig, återberättad med både rå verklighetsförankring och humor.

Sagt om Sven Hassel-serien:

”Andra världskrigets okända soldat har fått sitt monument.” – Morgenavisen, Norge, om Frontkamrater

”Otroligt välskriven.” – Arbeiderbladet, Norge, om Krigsrätt

”I nivå med Homeros skildring av det trojanska kriget” – Neue Zeitung, Tyskland, om Monte Cassino

”En lysande beskrivning av kriget.” – Miroir de l’Histoire, Frankrike, om Jag såg dem dö

”Denna roman innehåller i all sin brutalitet en dramatisk skönhet” – La Notte, Italien, om Den blodiga vägen

”Hassel, en av de bästa europeiska författarna, har en känsla för spänning som få.” – Staffordshire Evening Standard, England, om Marschbataljon

”Hassel beskriver upproret av den polska armén som ett bländande realistisk drama.” – Nouvelles Littéraires, Frankrike, om Kommando Reichsführer Himmler

Få en överblick över Sven Hassel-serien

Del 1: De fördömdas legion

När den tyska armén drabbas av ett stort manfall används alla medel för att kalla in fler till krigstjänst. Hitler beslutar att benåda straffångar för att kommendera ut dem i kriget. Det 27:e straffregementet är bataljonen vars manskap utgörs av desertörer, tjuvar, politiska fångar och religiösa fritänkare. Ingen förväntar sig att de ska överleva.

Del 2: Döden på larvfötter

Utrustade med pansarfordon ska soldaterna i det 27:e straffregementet utföra den omöjliga uppgiften att upprätthålla den tyska offensiven mot den Röda armén. Egentligen borde Sven, Porta, Lillebror och de andra varit döda för länge sedan, men de kämpar varje dag för sin överlevnad, snarare än för att bringa ära till Tyskland.

Del 3: Frontkamrater

Mot östfronten rullar ständigt nya kolonner med vapen, ammunition och manskap. I motsatt riktning transporteras oupphörligen totalförstörda stridsfordon, artilleri och sjuktransporter med soldater som inte är mycket mer än vid liv. Sven, Lillebror och Legionären befinner sig svårt sårade i en iskall godsvagn på en farlig resa västerut mot sjukhuset i Hamburg.

Del 4: Marschbataljon

Sven Hassel och de andra soldaterna i det 27:e straffregementet är stationerade på östfronten. Plutonen har fått order om att rekognosera på den ryska sidan. Iklädd ryska uniformer, i fyra erövrade stridsvagnar, rullar de över gränsen till fiendes sida mot ett uppdrag som innebär döden om de avslöjas.

Del 5: Gestapo

De ryska trupperna har attackerat en tysk garnison på östfronten och urskillningslöst slaktat de tyska soldaterna. Sven Hassel och de andra soldaterna i det 27:e straffregementet får uppdraget att ta sig över den ryska gränsen för att förinta de ansvariga för massakern. De fasansfulla striderna vid fronten blivit vardag, men så kommer plötsligt en order om att de ska lämna fronten för sitt nya uppdrag – vakttjänst till den bestialiska Gestapo.

Del 6: Monte Cassino

Monte Cassino har blivit en av de allra viktigaste försvarspositionerna för den tyska krigsmakten. När de allierade trupperna går till angrepp kommer order från Hitler: de tyska positionerna måste försvaras till varje pris, och förlorade positioner ska återtas genom motattack. Sven Hassel och de andra soldaterna i det 27:e straffregementet befinner sig nu mitt i stridseldarna i ett av andra världskriget allra blodigaste slag.

Del 7: Likvidera Paris!

Kriget når en vändpunkt när de allierade styrkorna går i land på Normandies stränder. Hitlers sista försök att rädda Det tredje riket blir att beordra de tyska soldaterna att förgöra allt som kommer i deras väg när det gör reträtt. Sven Hassel och de andra soldaterna i det 27:e straffregementet beordras att likvidera Paris.

Del 8: SS-generalen

Det är 38 minusgrader, den iskalla vinden viner och runt dem ligger tusentals ihjälfrusna soldater. Sven och hans vänner, som lyckats överleva några av krigets värsta slag, befinner sig i Stalingrad vet att kriget redan är förlorat. Men den som leder dem i detta uppdrag är en fanatisk SS-general, som hellre dör i strid en erkänner ett nederlag.

Del 9: Kommando Reichsführer Himmler

I Warszawa har helvetet brutit ut. De tyska styrkorna står mot den polska motståndsrörelsen och det brittiska flygvapnet. Enligt ryktena har hela SS-Dirlewangerdivisionen slaktats på en enda natt. Sven Hassel och de andra soldaterna i det 27:e straffregementet har fått order om att förgöra allt som kommer i deras väg.

Del 10: Jag såg dem dö

Führerns order är enkla: Inta Moskva! Det skulle bli den tyska krigsmaktens stora triumf, men marschen dit förvandlas till en vandring genom helvetet. Sven Hassel och de andra soldaterna i det 27:e straffregementet är dåligt utrustade och nästintill ihjälsvultna redan när de påbörjar sin vandring mot Moskva.

Del 11: Den blodiga vägen

Kriget på östfronten blir allt hårdare och har utvecklats till ett skyttegravskrig. Sven Hassel och de andra soldaterna från det 27:e straffregementet befinner sig nu på Balkan och utkämpar blodiga strider mot de ryska partisanerna. När truppen decimeras börjar en allt strakare kritik mot Hitler och den tyska krigsmakten att växa bland dem.

Del 12: Krigsrätt

Kulorna från maskingevären viner genom luften och var man som träffas färgar snön röd. Sven Hassel och de andra soldaterna från det 27:e straffregementet befinner sig nu vid den finsk-ryska fronten. Den brutala kylan som omger dem är olik något annat de tidigare upplevt. Men att göra reträtt är inget val, soldaterna förväntas ge sitt liv åt Führern och det tyska riket.

Del 13: GPU-fängelset

Det går knappt att se i snöyran, men längst upp på berget ligger det, GPU-fängelset. Omgivet av hotfull och ogenomtränglig terräng är platsen perfekt för den ryska befästningen. Sven Hassels och de andra soldaterna i det 27:e straffregementets order är enkla: fängelset ska intas till varje pris. Mitt i ett inferno av blod och slakt planerar de sin attack.

Del 14: Kommissarien

Soldaterna i det 27:e straffregementet har förstått att den tyska krigsmaktens dagar är räknade, men så plötsligt får de reda på en hemlighet som förändrar allt. I utbyte mot fri passage avslöjar en rysk kommissarie att han gömt undan guld värt flera miljoner från den ryska armén. De gör sig redo för att ta sig över den ryska gränsen för ett sista livsfarligt uppdrag …

Liknande inlägg