| |

Intervju med Åsa Johansson

Åsa Johansson debuterade våren 2023 med Melodifestival-boken tillika feelgoodromanen C/o Rusty Iris, som är inspirerad av hennes egen karriär inom musikbranschen. Den 25 juli kommer den fristående uppföljaren C/o Villa Limone, där vi får följa den föregående protagonistens syster, och boken erbjuder både nya bekantskaper och kära återseenden, fartfyllda äventyr och romantiska scener på den italienska landsbygden.

”Feelgood förknippas ibland felaktigt med glatt och glättigt, men det är långt i från sanningen.”

Åsa Johansson vill skriva feelgood-böcker som berör och med hög igenkänningsfaktor, men som samtidigt överraskar och introducerar läsaren för miljöer och yrken utöver det vardagliga.

Kan du berätta om C/o Villa Limones uppkomst, hur och varifrån kom idén till boken?

Huvudkaraktären Sonja föddes ur att jag och min bästa kompis pratade om hennes (kompisens) misstänksamhet mot vissa saker som de flesta av oss gör utan att reflektera, till exempel att göra programuppdateringar på telefonen. Ur det skapades en karaktär som vi ofta skämtade om, en smått paranoid kvinna som trodde att hon var övervakad. Sonja är inte samma karaktär, men detta var fröet till henne. Miljön i C/o Villa Limone är hämtad från ett fantastiskt hotell som jag och min misstänksamma kompis bott på i Piemonte.

Var hämtar du din inspiration?

Min inspiration kommer från samtal och situationer i verkliga livet. Jag ser ofta en idé framför mig som en filmscen, jag hör dialogen och från det kan en hel historia växa fram. En karaktär i nästa bok kom till mig genom ett tv-program. Jag kan inte säga vilket just nu utan att avslöja för mycket …

Vad särskiljer C/o Villa Limone från din tidigare bok, och finns där några gemensamma nämnare? 

I den första boken hämtade jag inspiration från en miljö jag tidigare jobbat i, musikbranschen. Denna gång har jag inte grävt där jag står utan givit mig ut på ganska okänd mark. Den gemensamma nämnaren mellan böckerna är den personliga utveckling som huvudkaraktärerna gör, och såklart att gänget från C/o Rusty Iris återkommer i C/o Villa Limone.

Vad hoppas du att läsarna tar med sig från boken?

Jag vill att läsaren ska känna hopp och att man kan förändra sitt liv om man vill. Allt börjar med ett första steg som kanske kräver att man vågar vara sårbar, vilket ju är vad alla nära relationer handlar om.

Finns det något som du tror kommer överraska läsarna som läst C/o Rusty Iris?

Om det är så överraskande vet jag inte, men precis som i C/o Rusty Iris finns det ett mörkare stråk i form av ett allvarligt ämne i denna bok. Feelgood förknippas ibland felaktigt med glatt och glättigt, men det är långt i från sanningen.

Hur kommer det sig att du skriver just feelgood-romaner?

Att jag skulle skriva feelgood har egentligen alltid varit självklart eftersom det är det jag älskar att läsa själv. Trots det så började jag faktiskt skriva på en deckare tillsammans med min syster Mia, men jag fick en väldigt tydlig känsla av att det inte var det jag skulle skriva, så jag hoppade av projektet. Min syster skev klart deckaren som släpps på förlag 2024.

Finns det något som särskiljer C/o Villa Limone från andra böcker i samma genre? 

Ja, en del. Jag är inte så mycket för vardagsrealism. Mina karaktärer har ovanliga, lite spännande jobb och hittills har jag utsatt dem för livsfarliga situationer. Det är väldigt viktigt för mig att läsaren ska känna igen sig i karaktärernas känslor och livssituation, även om de flesta aldrig jobbat som vare sig artister eller livvakter. Vi är alla bara människor och mer lika än vi tror. Jag vill drömma mig bort när jag läser och jag försöker att skriva det jag själv vill läsa.

Hur skulle du beskriva skrivandet av den här boken? Var det några överraskningar på vägen?

Ja, eftersom jag hade ett avtal denna gång fanns det ingen tid att spilla, det var bara att köra. Storyn hade funnits inom mig länge även om det fanns några luckor. När jag började skriva på allvar flöt det på snabbt utan skrivkramp och luckorna fylldes längs vägen. Några karaktärer som inte var inplanerade från början knackade plötsligt på. Karaktären Giovanna är ett sådant exempel, hon bara dök upp, krävde sitt utrymme och jag lät henne få det.

Det här är andra delen i din serie ”C/o”, men första gången vi möter Sonja – kan du berätta mer om henne?

Sonja är en ensam person som har svårt att sänka garden och släppa människor inpå livet. Hon jobbar som livvakt och har själv uppfattningen om att ensamheten är ett livslångt val hon gjort. I boken möter hon en person som ifrågasätter hennes val vilket tvingar upp smärtsamma minnen till ytan.

Kommer vi får möta samma karaktärer igen, eller kommer nästa bok skifta huvudperson?

Jag är själv förtjust i att möta nya huvudpersoner i serier (tror att det var Marian Keyes som fick mig att gilla det från början), så ja, det blir en ny kvinnlig huvudkaraktär i nästa bok samtidigt som de tidigare karaktärerna också är med.

Mer om C/o Villa Limone

En varm feelgood-roman om att våga göra nya val mitt i livet, nyfunnen vänskap och kärlek som skaver.

Den före detta livvakten Sonja Fredriksson kämpar med att hitta sin plats i tillvaron. Det värsta är inte att hon fått sparken från jobbet som livvakt, det är att hon sänkt garden och fallit handlöst för sitt skyddsobjekt, den provokative konstnären Kostas Rallis. Till råga på allt blir kärleken med Kostas kortvarig, och utan förklaring försvinner han och slutar att svara på Sonjas samtal.

När Sonja tre år senare följer med sin syster, artisten Courtney, på hennes Europaturné anar hon inte att det som skulle bli ett välbehövligt avbrott i tillvaron istället blir en rejäl konfrontation med det förflutna på ett hotell i Italien, såväl som början på något helt nytt.

C/o Villa Limone är andra delen i Åsa Johanssons C/O-serie, en härlig berättelse om kärlek, vänskap och andra chanser.

Inläsare: Mimmi Kandler
Utgivningsdatum: 25 juli 2023
ISBN ljudbok: 9788728567098
ISBN e-bok: 9788728567081
ISBN häftad: 9788727093802

Liknande inlägg