| |

Intervju med Ida Fryklund

Ida Fryklund är en svensk författare som är uppvuxen på västkusten. Hon har länge arbetat som marknadsförare, men har haft författardrömmar sedan barndomen. I början av 2023 släppte Saga Balsam för själen, som blev startskottet på serien Sjöallén. Nu är hon aktuell med den fristående uppföljaren Fjärilar i magen.

”Det är med andra ord en perfekt plats för nya möten, vardagsdramatik och intressanta historier.”

Balsam för själen blev snabbt populär bland feelgood-läsarna. I ljudboksapparna låg den länge bland favoriterna. I maj 2023 kommer uppföljaren Fjärilar i magen, som åter bjuder in läsaren till den pittoreska västkuststaden Kungsbacka. Författaren Ida Fryklund vet precis hur en bra feelgood ska kännas, och hur man fångar läsarnas hjärta.

Hur och varifrån kom idén till serien?

Det finns många mysiga småstadstorg i Sverige, och Kungsbacka torg i närheten av Sjöallén är ett sådant. Runt torget finns restauranger, frisörsalonger, klädbutiker och andra liknande verksamheter där människor kan sammanstråla. Det är med andra ord en perfekt plats för nya möten, vardagsdramatik och intressanta historier. När jag tog båten genom Kungsbackafjorden in i Kungsbackaån en kväll och la till i närheten av det kullerstenslagda torget insåg jag att det var just omkring denna plats som jag ville att min serie skulle utspela sig.

Vad fick dig att vilja skriva en serie med skiftande huvudkaraktärer i varje bok?

Genom att växla huvudkaraktär kan jag lättare även variera andra saker som exempelvis familjerelationer, personlighetsdrag, bakgrund och yrke. Jag kan på så sätt placera läsaren mitt i olika typer av familjer och verksamheter. Själv tycker jag det är kul att få inblick i allt från restaurang- till resebranschen.

I slutet av en feelgood-roman brukar ofta huvudkaraktären känna sig – om inte lycklig – så åtminstone nöjd med vart händelserna tagit den. Det är skönt att kunna få lämna dem så och inte börja trassla till allt för dem ännu en gång. Jag ser dock till att tidigare huvudkaraktärer dyker upp även i följande böcker så att man som läsare kan ha koll på hur deras liv fortlöper.

Var hämtar du din inspiration ifrån?

Genom att observera mycket. Det kan handla om allt från att titta på tavlor, foton och filmer till att lyssna på en bra låt. Sedan får jag mycket inspiration från möten med andra människor. Med det menar jag inte att jag tar med de personer jag träffar i mina böcker. Men någons sätt att prata, gestikulera och uttrycka åsikter kan vara väldigt inspirerande. En anekdot som man får berättat för sig kan också sätta i gång tankarna så att de spinner vidare på vad som mer skulle kunnat hända.

Vad särskiljer Fjärilar i magen från dina tidigare böcker, och finns där några gemensamma nämnare?

En av de saker som särskiljer Fjärilar i magen från mina tidigare böcker är att verksamheten där den utspelar sig får ta mer plats. Huvudkaraktären Kimberly arbetar både på restaurang och förskola och framför allt restaurangverksamheten får stort utrymme. Det är en miljö som jag upptäckte är väldigt tacksam att skriva om då den drar till sig många olika typer av personer. Det är också en miljö som de flesta av oss befunnit oss i ett antal gånger. I övrigt känner man bland annat igen sig från mina tidigare böcker genom att det är relationerna som står i fokus och då inte minst familjerelationer.

Vad hoppas du att läsarna ska få med sig från boken?

En kärleksfull känsla. Att de har fått en skön verklighetsflykt till en värld, där personerna visserligen har sina problem, men där det finns en hoppfullhet och en medmänsklig värme.

Något som kommer överraska dina trogna läsare?

Jag gillar att lägga in någon twist i mina böcker, vissa har varit svårare att lista ut än andra. Om det sker något sådan även denna gång kan jag ju inte avslöja så klart. Men i övrigt är jag säker på att mina trogna läsare kommer att känna igen sig i mitt sätt att berätta. Samtidigt så upplever jag själv att ju mer jag skriver desto mer lär jag mig, utvecklas och hittar min egen stil. Det är en av de saker som gör skrivandet så otroligt givande.

Hur kommer det sig att du skriver just feelgood-böcker?

I grunden tror jag att det handlar om att jag vill skriva det som jag själv tycker om att läsa. Romantik, feelgood och historier som berör är det som jag oftast konsumerar både när det kommer till böcker och filmer. Ibland kan det hotfulla och skrämmande i vår värld ta mycket plats och då är det skönt att få försvinna in i något som gör en glad och förtröstansfull.

Finns det något som du tycker särskiljer Fjärilar i magen från andra böcker i samma genre?

I mina böcker får vardagsdramatiken ta sin plats och jag vill att berättelsen ska kännas realistisk och karaktärerna trovärdiga. Därför får relationerna mycket utrymme. Att ha med flera generationer, folk med olika bakgrunder och utmana fördomar är också något jag tänker en hel del på när jag skriver. Jag har inte direkt funderat på om det gör att mina böcker särskiljer sig från andra inom samma genre, utan det viktigaste är att jag känner att jag kan vara stolt över och stå för det jag skrivit oavsett hur det sedan tas emot.

Hur skulle du beskriva skrivandet av den här romanen? Var det några överraskningar på vägen?

Tidigare har jag grävt en hel del där jag står, åtminstone när det kommer till de yrken som mina huvudkaraktärer har haft. Denna gång fick jag lägga mycket tid på att göra research gällande hur det är att arbeta på restaurang. Det har varit härligt att se hur hjälpsamma folk är med att dela med sig av sina erfarenheter.

När jag påbörjar en ny roman skriver jag ett noggrant synopsis men jag har aldrig följt det fullt ut. Det finns alltid en eller flera karaktärer som bestämmer sig att bete sig på ett helt annat sätt än jag tänkt. Så var det även denna gång. Till exempel finns det en stamgäst på Restaurang Sjöallén som jag från början trodde var en helt annan typ av person än den han sedan visade sig vara.

Mer om Fjärilar i magen


På Restaurang Sjöallén i Kungsbacka finns det alltid saker att göra. Menyerna måste planeras, inköpen beställas och gästerna ska känna sig välkomna. Oskar har tagit över restaurangen som hans föräldrar startat och nu kretsar hela hans liv runt Sjöallén. Stressen inom honom gör sig mer och mer påmind. Men vem har tid att sakta ner?
 
Kimberly har däremot lätt för att koppla av. Sedan några månader tillbaka arbetar hon extra på en förskola och älskar det. Samtidigt planerar hon inför sin nästa utlandsresa. Under en middagsbjudning hos en vän möter hon Oskars lillasyster Stella, som också arbetar på Sjöallén. Tillsammans får de en idé. De ska börja ha kulturkvällar med poesiuppläsningar på restaurangen. Oskar blir inte direkt eld och lågor över förslaget och Kimberly gör sitt bästa för att inte dras med i hans tankesätt.
 
När stressen till slut blir för mycket för Oskar behöver han motvilligt ta emot Kimberlys råd. Fast hur ska hon, som tar dagen som den kommer, kunna se till att han får ordning på sitt liv?

Liknande inlägg